Stinken KuneKunes?

Varkens zijn zindelijke en schone dieren. Vanaf hun geboorte maken ze hun slaapplaats niet vies als het enigszins mogelijk is. Ze zullen meestal een plek uitzoeken, zover mogelijk van hun slaapplaats vandaan, waar ze hun ontlasting en urine laten; daardoor kun je hun keutels makkelijk opruimen. Zoals hiervoor al aangegeven, houden ze ervan zichzelf warm en droog te houden.

Dat ze bij warm weer graag in modder rollen of in water liggen, heeft niets van doen met ‘viezigheid’. Een varkens kan zijn eigen lichaamstemperatuur niet regelen, waardoor dit de enige manieren zijn om af te kunnen koelen. Varkens in de vleesindustrie zijn ook niet vies omdat ze door hun eigen ontlasting rollen. Ze zouden dit liever niet doen, maar hebben geen alternatief: hoe moeten zij in de warme stallen zichzelf anders koelen?

Wanneer u biggetjes aanschaft, maakt u de slaapplek in eerste instantie klein. Dit kan door bijvoorbeeld strobalen neer te leggen, waardoor er een klein, knus slaapplekje ontstaat. Daarmee dwingt u de biggetjes om de behoefte meteen buiten te gaan doen, ook als ze er ‘s nachts nog uit moeten. Is het hok (te) groot, dan kunnen ze kiezen voor een hoek van het hok en daar hun vaste toiletplek van maken. Voorkom dit door wat strobalen en verplaats de strobalen als ze wat groter worden. Als ze helemaal gewend zijn om buiten hun behoeften te doen, kunnen de strobalen weg uit het hok. 

Het kan bij biggetjes langere tijd duren (enkele maanden tot een jaar) voordat ze echt hun behoeften onder alle weersomstandigheden buiten doen.

Deel

Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op pinterest