Hoe groot zijn KuneKunes?

Van alle erkende varkensrassen horen KuneKunes bij de middelgrote varkens. KuneKunes zijn kleiner dan andere ‘rasvarkens’ zoals Mangalitza’s, Berkshires, Duroc, maar het zijn beslist geen ‘teacup-varkens’. Volwassen kunes hebben meestal een gewicht tussen de zestig en de honderd kilo (maar soms ook wel wat meer…) en zijn tussen de vijftig en zeventig centimeter hoog. Net als bij de meeste pasgeboren dieren zijn de biggetjes klein en schattig, maar uiteindelijk worden het grote varkens, niet geschikt om binnenshuis gehouden te worden! Denk er dus goed over na voordat je biggetjes koopt. Je moet uitgaan van de grootte van de volwassen dieren!

Verder is het belangrijk er rekening mee te houden dat varkens doorgroeien tot hun 5e levensjaar. Het formaat van een nog jonge moederzeug kan dus ook kleiner zijn dan zij uiteindelijk zal hebben!

NB. Vergis u niet in de teacup-varkens en minivarkens: die tobben vaak met vele gezondheidsproblemen omdat juist met de veel te kleine dieren doorgefokt wordt. De dieren die voldoen aan de teacup-standaard hebben eigenlijk een groeiprobleem, die tot norm is verheven in de minivarkenswereld…

Klik hier voor een infographic.

Deel

Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op pinterest