Fokken met Kune kunes

Voordat je begint met fokken is het verstandig om eerst wat informatie in te winnen via een ervaren fokker of via de vereniging. Daarnaast is het verstandig om te kijken of er genoeg interesse is voor de biggen. Het is dan ook verstandig om eerst een wachtlijstje te hebben of om één toom per keer te fokken. Hierdoor voorkom je dat je uiteindelijk met een toom biggen blijft zitten. In het stuk hieronder zal inhoudelijk ingegaan worden op het fokken.

Het aantal Kunekunes in Nederland is heel klein (enkele honderden in totaal, met slechts 4 berenlijnen en 7 zeugenlijnen).Bij het fokken zonder stamboek (en het daarbij behorende fokprogramma) is inteelt echt onvermijdelijk. Inteelt vergroot de kans op erfelijke aandoeningen, een zwakke gezondheid en een sterk afgenomen levensverwachting. Daarom maken fokkers van de KKVN gebruik van het fokprogramma ZooEasy. Dit zorgt ervoor dat het inteeltpercentage laag blijft (in elk geval kleiner dan 6,2%), en dat erfelijke aandoeningen minder kans krijgen om op te treden. Lees verder

Reacties uitgeschakeld voor Fokken met Kune kunes

Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid:
Beren beginnen meestal vruchtbaar te worden als ze ongeveer 8 maanden oud zijn , hoewel ze niet volledig vruchtbaar zijn, totdat ze ongeveer 12 maanden oud zijn . De ontwikkeling van de volledige secundaire beer kenmerken ( dikke schild over de schouders en slagtanden beginnen te groeien ) begint als ze ongeveer 18 maanden oud zijn. Zeugen zijn op een jongere leeftijd vruchtbaar, maar idealiter mogen ze niet worden gedekt tot ze ten minste 12 maanden oud zijn. Lees verder

Reacties uitgeschakeld voor Vruchtbaarheid

Berigheid bij kune kune gelten

Een gelt is een vrouwelijk varken dat nog nooit een toom biggen heeft gekregen. Een zeug is een vrouwelijk varken dat biggen heeft gehad.

Voor de leesbaarheid gebruik ik in dit stukje alleen de term gelt wanneer ik het over een vrouwelijk varken heb.

Berigheid is de term die gebruikt wordt voor de vruchtbare periode van de gelt, de periode dat ze klaar is om te paren. Lees verder

Reacties uitgeschakeld voor Berigheid bij kune kune gelten

Dekberen

Dekberen zijn belangrijk voor het ras. De gemiddelde dekbeer heeft (veel) meer nakomelingen dan de gemiddelde fokzeug, en drukt daardoor een veel groter genetisch stempel op de populatie. Daarom is het belangrijk dat veel aandacht wordt besteed aan de keuze, welke beertjes als toekomstig dekbeer mogen fungeren. Lees verder

Reacties uitgeschakeld voor Dekberen

Informatie over de kleuren van Kunekunes

Om het makkelijker voor u te maken om uw biggen te registreren, hebben we met hulp van de BKKPS deze kleurenkaart gemaakt.

Bepaal welke kleur uw big(gen) is (zijn) door naar de kaart te kijken en de corresponderende letters te gebruiken. Lees verder

Reacties uitgeschakeld voor Informatie over de kleuren van Kunekunes

Regelgeving omtrent varkens

De regelgeving voor varkenshouders staat sterk in het teken van export, internationaal transport en het voorkomen van dierziekten. Sinds de uitbraak van Klassieke varkenspest in 1997 zijn de regels verder aangescherpt.

Van toepassing zijn  Lees verder

Reacties uitgeschakeld voor Regelgeving omtrent varkens

Kan ik Kunekune vlees eten?

Ja, dat kan. Het is vrij vet, maar heel smakelijk. De beste leeftijd om een dier te slachten is tussen 8-10 maanden. Overigens is de Kunekune niet echt geschikt om als vleesvarken te houden omdat ze te klein en te duur zijn. Het is niet rendabel. En tja, ze zijn ook zo leuk om als gezelschap te houden…:0)

Reacties uitgeschakeld voor Kan ik Kunekune vlees eten?

Kan ik 1 Kunekune houden of moet ik er meer houden?

Kunekunes zijn heel sociale dieren en hebben, hoewel ze ook goede vrienden kunnen worden met andere dieren (zoals schapen, konijnen, kippen, katten, honden etc), echt een varkensvriendje nodig. Dit kan eventueel een ander ras varken zijn, maar Kunekunes zijn heel rustig en zijn enorm blij met een rustig Kunekunemaatje. Een goede fokker zal ook nooit 1 big alleen aan u verkopen, tenzij u al een of meerdere varkens heeft.

Dus, neem altijd minimaal 2 Kunekunes!

Reacties uitgeschakeld voor Kan ik 1 Kunekune houden of moet ik er meer houden?

Inenten en ontwormen

Inentingen

Kunekunes mogen gevaccineerd worden tegen vlekziekte (lat.= Erysipelas). Dit kan je 1 keer per jaar doen. Is zeker aanbevelenswaardig als u fokt. Sommigen enten hun dieren ook tegen de coli bacterie en/of Parvo, maar dit is ook zeker geen verplichting.

Ontworming

Richtlijn is iedere 4-6 maanden ontwormen. Lees verder

Reacties uitgeschakeld voor Inenten en ontwormen

Vrouwtjes of mannetjes houden?

Over het algemeen is bekend dat gecastreerde mannetjes (borgjes) het makkelijkst in de omgang zijn. Vrouwtjes zouden soms iets humeuriger zijn, als ze -eens per drie weken- ‘berig’ zijn. Veel mensen kiezen ervoor om twee borgjes te houden, vooral als ze niet van plan zijn met hun varkens te fokken. Op zich maakt het niet heel veel uit of je voor een mannetje of een vrouwtje kiest. Het is de persoonlijkheid (en natuurlijk speelt het uiterlijk ook een rol) van het individuele varken dat er toe doet.
Je moet geen ongecastreerde beer kopen als je niet van plan bent te gaan fokken. Beren zijn meestal vriendelijke dieren, maar ze zijn wel heel onvoorspelbaar en kunnen opeens gevaarlijk zijn als ze vrouwtjes of een andere beer ruiken. Ze kunnen een sterke geur verspreiden, ze krijgen slagtanden en ze zijn zwaarder en sterker.

Reacties uitgeschakeld voor Vrouwtjes of mannetjes houden?