Vruchtbaarheid
Beren beginnen meestal vruchtbaar te worden als ze ongeveer 8 maanden oud zijn. Pas met ongeveer 12 maanden zijn ze volledig vruchtbaar. De ontwikkeling van de volledige secundaire beerkenmerken (dik schild over de schouders en slagtanden beginnen te groeien) begint als ze ongeveer 18 maanden oud zijn. Zeugen zijn op een jongere leeftijd vruchtbaar, maar idealiter mogen ze niet worden gedekt vóór ze ten minste 12 maanden oud zijn. Voorkeursleeftijd voor een dekking is circa 2 jaar, omdat ze dan beter in staat zijn het gewicht van de beer te dragen.
Als de zeug berig wordt is dit meestal zichtbaar door zwelling van de vulva en een verandering in gedrag. Testen van de zeug door druk te zetten op haar rug om te zien of ze zal staan voor een dekking is niet altijd betrouwbaar. De berigheidsperiode duurt tussen de 8 en 48 uur , en gebeurt doorgaans om de 18 tot 22 dagen tot dracht (zwangerschap) optreedt .
Onvruchtbaarheid
Er zijn verschillende oorzaken van onvruchtbaarheid, en de eerste stap om te proberen het probleem op te lossen is te beslissen wie de oorzaak is – de beer of de zeug. Veel ervaren fokkers hebben ontdekt dat de vruchtbaarheid van een varken varieert gedurende het jaar, de vruchtbaarheid is bijvoorbeeld verminderd bij zeer warm weer of zeer koud weer. Ook kan een korte ziekte of zelfs de periode van verharing de vruchtbaarheid van een varken voor maximaal 6 – 8 weken beperken.
Bij zeugen zijn ook verschillende mogelijke oorzaken te noemen – hormonale problemen, een voortplantingskanaal dat beschadigd is door een infectie, of te dik of te dun in lichaamsconditie.
Als een zeug een vruchtbaarheidsprobleem heeft, is het meestal een kwestie van geduld hebben en het instellen van een tijdslimiet (dat wil zeggen 12 maanden van te proberen).